Πληροφορίες - Δημήτριος Κρητικάκος Χειρουργός Οφθαλμίατρος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Πληροφορίες

Για μια ποιότητα ζωής χωρίς γυαλιά, τα 
διαθλαστικά χειρουργία Laser για τη διόρθωση 
της μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού
πραγματοποιούνται με το πλέον σύγχρονο 
μηχάνημα Femtosecond Laser χωρίς νυστέρι 
προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα όρασης 
γρήγορα, με ασφάλεια και οικονομικά.
Ο καταρράκτης (cataract) είναι μια οφθαλμική πάθηση που αναπτύσσεται με την γήρανση. Είναι η σταδιακή με την πάροδο των ετών θόλωση του κρυσταλλοειδούς φυσικού φακού του ματιού, πίσω από την ίριδα.
Η φακοθρυψία είναι η πιο διαδεδομένη επεμβατική τεχνική στον καταρράκτη. Η μέθοδος είναι πολύ γρήγορη με ενστάλλαξη αναισθητικών σταγόνων τοπικά και με τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου (σαν μικρή βελόνα) που εκπέμπει τους υπερήχους (U/S) και θρυμματίζει – κατακερματίζει και αναρροφά τον θολωμένο καταρρακτικό φακό (φακοθρυψία).
Η επέμβαση πραγματοποιείται με σύγχρονα μηχανήματαΣτην φακοθρυψία δεν γίνεται χρήση ραμμάτων και ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.
SD-OCT. H φασματική οπτική τομογραφία συνοχής (Spectral Optical Coherence Tomography: S-OCT) αποτελεί τη νεότερη μέθοδο απεικόνισης της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου. Πρόκειται για μια εξέταση αιχμής με την οποία και πραγματοποιείται λεπτομερέστατη χαρτογράφηση των οπίσθιων δομών του οφθαλμού.
Με τη εξέταση OCT επιτυγχάνεται σε αληθινό χρόνο μια πλήρης τομογραφική εκτίμηση (οπτική βιοψία), τόσο της δομής όσο και της παθολογίας της πασχούσης περιοχής (είναι δυνατόν να διαγνωστούν περιπτώσεις διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, άλλων ωχροπαθειών, οπής, κυστοειδούς οιδήματος της ωχράς, κεντρικής ορώδους χοριοειδοαμφιβληστροειδοπάθειας, γλαυκώματος, οιδημάτων κεντρικής περιοχής κτλ). Η διαγνωστική τεχνική OCT πραγματοποιείται με σκανάρισμα του σημείου που επιθυμούμε να ελέγξουμε με ένα ειδικό laser. Επίσης έχουμε τη δυνατότητα 3D απεικόνισης της ωχράς και του οπτικού νεύρου.
Η εικόνα αυτή αποτελεί τελικά μια οπτική τομή του σημείου που μας ενδιαφέρει, η οποία μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε με βεβαιότητα το είδος της βλάβης και να προσαρμόσουμε ανάλογα την θεραπευτική μας πρακτική. Σημειώνεται πως η μέθοδος, πέρα από την διαγνωστική της αξία, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρακολούθηση της εξέλιξης οφθαλμικών παθήσεων (follow-up) για τυχόν αλλαγές στην θεραπευτική αγωγή. 
Η εξέταση γίνεται στο ιατρείο.
 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού